İran'ın nükleer çıkışı dünyayı tedirgin etti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile aralarında yaşanan kriz ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede 2015 yılında imzalanan anlaşmadan önceki dönemden çok daha fazla zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduklarını söyledi.

Tarhan Washington hattında yaşanan gerilim hakkında açıklamalar yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dünyayı tedirgin edecek ifadeler kullandı. Hasan Ruhani açıklamasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma öncesinden çok daha fazla zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduklarını söyledi.

İran üzerinde baskı var

ABD, İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan anlaşmadan 2015 yılında çekilme kararı almıştı. Son dönemde ABD ve İran arasındaki ilişkiler gerginlikte zirveyi yakalarken İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den dünyayı tedirgin edecek açıklamalar geldi. Hasan Ruhani canlı yayında yaptığı açıklamada 2015 yılında imzalanan anlaşma dan önceki dönemin çok daha fazlası zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduklarını dile getirdi. İran üzerinde baskı olduğunu söyleyen Ruhani, yine de ilerlemeye devam ettiklerini ifade etti.

Neler yaşanmıştı

ABD'nin 2018 yılında nükleer anlaşmadan ayrılmasından sonra tarhana karşı ağır yaptırımlar uygulanmıştı. İki ülke arasında 2018 yılından bu yana devam eden gerilim geçtiğimiz haftalarda İran Devrim muhafızları Generali Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ile iyice tırmanmış, Tarhan yönetimi bir yolcu uçağını düşürmüştü. Amerika'nın Irak'ta bulunan askeri üsleri ve Füze ile saldıran Tarhan yönetimi ABD'nin bu tutumuna devam etmesi durumunda daha fazlasını yapacaklarını açıklamıştı. Yaşanan bu gerilimin ardından birçok Avrupa ülkesi İran'ı nükleer anlaşmaya geri döndürmek için devreye girdi.

16 Oca 2020 - 13:24 - Dünya



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler