Kısa çalışma ödeneği ödemeleri bugün başlıyor! Başvurular nasıl yapılıyor?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisi devam eden yeni tip koronavirüs sebebiyle Nisan ayında kapalı olan iş yerlerinde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin bugün başlayacağı açıklandı.

Kısa çalışma ödeneği ödemeleri bugün başlıyor! Başvurular nasıl yapılıyor?
Haber albümü için resme tıklayın

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisi devam eden yeni tip koronavirüs sebebiyle Nisan ayında kapalı olan iş yerlerinde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin bugün başlayacağı açıklandı. Bugün başlayacak olan ödemelerle ilgili gelen açıklamada, Mart ayı için ödenek hakkı bulunan fakat daha önce ödemelerini alamamış olanların da bu ayla birlikte ödeneklerini alacakları belirtildi.

Hangi artlar Aranıyor?

Kısa Çalışma Ödeneği’nde Nisan ayı ödemelerinin başvurulara göre bugün başlayacağı belirtildi. Öte yandan ücretsiz izne ayrılan vatandaşlara verilecek olan günlük 39 TL nakdi ücret desteğinin de 8 Mayıs tarihinde başlayacağı aktarıldı. Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanabilmek için ilk olarak asgari 450 gün prim yatırılmış olması ve son 60 gün içerisinde kesintisiz prim ödemesinin ödenmiş olması gerekiyor. Söz konusu başvurularda işverenin çalışanlara ilgili beyanı esas tutulacak. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Kısa Çalışma Ödeneğine şimdiye kadar 300 bin firma 3,2 milyon çalışanı için başvuruda bulundu.

Günlük Ne Kadar Nakdi Destek Verilecek?

Söz konusu ödeme başvuruyu takiben üretimin durduğu 8. günden itibaren başlıyor. Mayıs ayı için ödemeler 5 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek. 5 Mart 2020 tarihinden itibaren çalıştıkları şirketleri tarafından ücretsiz izne çıkarılan çalışanlar ise nakdi ücret desteğinden faydalanabilecek. Öte yandan 15 Mart 2020 tarihinden itibaren işsizlik maaşı koşularını sağlayamayan ve işsizlik maaşı alamayan vatandaşlar günlük nakdi destek hizmetinden yararlanabilecek. Günlük nakdi destek fiyatı 39,24 TL, ayda ise 1.177 TL’dir. Nakdi ücret desteği ödemeleri 8 Mayıs Cuma günü yapılmaya başlanacak.

Başvurular Nasıl Yapılır?

Şirketleri tarafından ücretsiz izne çıkarılan vatandaşların nakdi ücret desteğinden faydalanabilmeleri için başvuruları SGK’nın işveren sistemi üzerinden https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresinden işveren tarafından gerçekleştirilecek. İşsiz kalan vatandaşlar ise başvurularını İŞKUR internet sitesi üzerinden https://esube.iskur.gov.tr adresinden yapabilecekler. İşsizlik maaşı çıkmayan vatandaşlara doğrudan nakdi ücret desteği verilecek.

05 May 2020 - 11:54 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler