Tüketiciler artık yüksek faiz ve komisyon ödemeyecek

TBMM'de görüşülen yeni kanun tasarısının ardından bankaların tüketicilere çıkardığı komisyon ve faiz ücretleri son buldu. Bundan sonra bankaların tüketicilerden alacağı komisyon ve ücret oranlarını Merkez Bankası belirleyecek.

Tüketiciler bankalardan hizmet alırken bugüne kadar yüksek faiz ve komisyon ücretleri ödüyordu. Ücret ve komisyonlarla ilgili yasa tasarısı mecliste görüşüldü ve kabul edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen ve kabul edilen yasa tasarısına göre Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumunun 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamındaki etkilerinin tamamı Merkez Bankası'na devredildi. Merkez Bankası bundan sonra bankaların faiz ve ücret oranlarını belirleyecek.

Komisyon ve faizler Merkez Bankası tarafından belirlenecek

Yeni kabul edilen yasa ile birlikte artık banka kartları ve kredi kartları ile ilgili yürütülen takas ve mahsup faaliyetlerine ilişkin ifadeler de Merkez Bankası tarafından düzenlenecek. Bankalardan yapılan havale EFT gibi işlemlerin komisyon ücretleri de bu düzenleme ile birlikte Merkez Bankası'na geçmiş oldu. Yeni düzenlemenin ardından bankaların azami faiz oranlarının yanı sıra her türlü işlemden elde ettikleri komisyon masraf ve hizmet bedelleri için azami miktar ya da oranları Merkez Bankası tespit edecek.

Bankalar bu ücretlerden rekor gelir elde etti

2019 yılının ilk 9 ayında bankacılık sektörü 36,4 milyar lira net kar elde etti. Bankacılık hizmet gelirinin ise 36,3 milyar TL olarak gerçekleştiği öğrenildi. Yani bankaların komisyon ve hizmet gelirlerinin toplamı sektörün net rakamının üzerinde gerçekleşti. Özellikle firmaların en çok şikayetçi olduğu kredi komisyon oranlarında geçtiğimiz Merkez Bankası tarafından müdahale edilmiştir. Merkez Bankası tarafından yapılan düzenleme ile birlikte ticari işletmelerde bankaların alacağı kredi komisyon ücretinin üst sınırı yüzde 1,6 olarak belirlenmişti.

14 Kas 2019 - 12:47 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler