1 Mayıs nedir? 1 Mayıs nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?

Her yıl Mayıs ayının ilk gününde kutlanan Emek ve Dayanışma Günü bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle meydanlarda kutlanamazken herkes 1 Mayıs’ın tarihçesini merak etmeye başladı.

1 Mayıs nedir? 1 Mayıs nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?
Haber albümü için resme tıklayın

Her yıl Mayıs ayının ilk gününde kutlanan Emek ve Dayanışma Günü bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle meydanlarda kutlanamazken herkes 1 Mayıs’ın tarihçesini merak etmeye başladı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan sokağa çıkma yasağı sebebiyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü diğer yıllarda olduğu gibi meydanlarda kutlanamadı. Sosyal medya üzerinden 1 Mayıs ile ilgili çok sayıda paylaşım yapılırken 1 Mayıs’ın nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı da araştırılmaya başlandı. İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili tüm merak edilenler…

1 Mayıs Nedir?

İşçiler tarafından insani koşullarda çalışmak için verilen mücadelenin kazanıldığı gün olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü her yıl 1 Mayıs tarihinde coşkuyla kutlanıyor. 1 Mayıs’ın ortaya çıkmasında çeşitli ülkelerden işçi hareketlerinin büyük bir payı olduğu biliniyor. İlk olarak 1856 yılında Avusturalya’nın Melbourne kentinde yer alan taş ve inşaat işçileri günde 8 saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden başlayan ve Parlamento Evi’ne kadar devam eden bir yürüyüş gerçekleştirdi. 1 Mayıs 2886’da ise Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde olan işçiler günde 12 saat, haftada ise 6 gün olan çalışma şekline dur demek için günlük 8 saat çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da gerçekleştirilen gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de ise 6 bini aşkın siyah ve beyaz işçi beraber yürüdü. 1 Mayıs tarihini izleyen bu gösterilen 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayına yol açtı. Daha sonra uygulanan yasal baskılar sonucunda gösterilerin tekrarlanmasına engel olundu. 14-21 Temmuz 1889 tarihinde toplanan İkinci Enternasyonal’de ise Fransız işçi temsilcisinin sunduğu öneri ile 1 Mayıs günü tüm dünya genelinde ‘Birlik, mücadele ve dayanışma günü’ olarak kutlanması kararına varıldı. Bunun ardından engellenen ikinci gösteri 1890 yılında yeniden yapılabildi. İlerleyen zamanlarda ise işçiler tarafından istenilen 8 saatlik iş günü birçok ülke tarafından resmen kabul edildi. Bu sayede 1 Mayıs tüm işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan gün olarak tarihe geçti.

1 Mayıs Türkiye’de İlk Kez Ne Zaman Kabul Edildi?

Tüm dünyada 1 Mayıs tarihinde ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak kutlanan 1 Mayıs dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak tanımlanmaktadır. Bu tarih dünya genelinde birçok ülkede resmi tatil olarak kabul edilir. 1 Mayıs Türkiye’de ilk olarak 1923 yılında resmi olarak kutlanmaya başlamıştır. İşçi ve Emekçiler Bayramı olarak kutlanan bu gün 2008 Nisan ayında ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak kabul edilmiştir. Türkiye’de 1 Mayıs, 2009 Nisan ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yasa ile resmi tatil olarak ilan edilmiştir.

01 May 2020 - 13:35 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler