Türkiye'nin ABD ve Rusya ile yaptığı anlaşmalardan sonra ortaya çıkan harita böyle oldu

Türkiye geçtiğimiz günlerde Suriye'deki güvenli bölge için ABD ile anlaşmaya varmıştı. Başkan Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasında yapılan görüşmeden sonra Türkiye ve Rusya arasında da güvenli bölge konusunda anlaşma sağlandı.

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olarak 9 Ekim 2019 tarihinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında önce ABD Türkiye ile masaya oturdu ardından Rusya ile. Yapılan görüşmeler sonucunda 14 günlük süre kapsamında Suriye sınırında 400 kilometrelik güvenli bölge Türkiye'nin oldu. ABD’den sonra Rusya ile yapılan anlaşmada da teröristlerin güvenli bölge dışına çıkarılmasına karar verildi.

Anlaşma sağlandı

Türkiye'nin operasyon düzenlediği bölgeden yavaş yavaş çekilmeye başlayan teröristler, Fırat'ın batısında hala bulunuyor. Türkiye ve Rusya arasında Münbiç ve Tel Rıfat konusunda uzlaşma sağlandı. Burada bulunan teröristler silahları ile birlikte bölgeyi terk edecek. 29 Ekim Salı günü saat 18.00’e kadar süre verilen teröristlerin çıkmasının ardından Fırat'ın Batı yakasında hiçbir şekilde terörist unsur kalmayacak. Ayrıca Fırat'ın doğusunda Tel Abyad ile Rasulayn ilçeleri dahil olmak üzere Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı ile kontrolünü sağladı alanların dışında kalan bölgeler içinde Rusya ile anlaşma sağlandı.

Güvenli bölgenin sınırları

Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşma doğrultusunda, sınırdan 10 kil metre derinliğe kadar Türk Rus ordusu devriye yapacak. Terör örgütü silahları ile birlikte bu alanın altında bulunan 20 kilometre derinlikten ayrılacak. Rus askeri polisi ile Suriye muhafızları bu bölgelere girecek.

Terör örgütü 150 saat içinde çekilmek zorunda

Türkiye'nin ABD ile yaptığı anlaşma doğrultusunda 120 kilometrelik bir alan Türkiye'nin kontrolüne geçti. Bu kapsamda terör örgütüne bölgeden çıkması için 120 saatlik bir süre tanınmıştı. Güvenli bölge Rusya ile yapılan görüşme sonucunda genişletilirken terör örgütünün bölgeden çıkması için verilen süre 150 saate çıkarıldı.

Kamışlı güvenli bölgeye dahil edilmedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya devlet başkanı Vladimir Putin arasında Soçi'de gerçekleştiren görüşme sonrası terör örgütünün Menbiç dahil olmak üzere Kamışlı hariç diğer bölgelerden çekileceği belirtildi.

23 Eki 2019 - 09:58 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler