Erken uyarı sistemi 35-40 saniye öncesinden depremi haber veriyor! Şu an için sadece bu bölgede var

Deprem felaketinden sonra Türkiye, ölen vatandaşlar için ağlarken bir de herkes yaşadığı şehrinde deprem riskinden endişe etmeye başladı. Vatandaşlar, deprem hakkında araştırma yaparken yapı güvenliği, erken uyarı sistemi ve deprem çantası gibi konularda tedbilerini almaya çalışıyor.

Cihan Kayalı
Cihan Kayalı Tüm Haberleri

Depremi olan haber eden sistemin olup olmadığı merak konusuyken Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar öne çıkıyor.

DEPREMİ ERKENDEN ÖĞRENMEK MÜMKÜN MÜ?

Arka arkaya meydana gelen deprem felaketlerinin ardından vatandaşlar tedirgin oldu. Akıllara depremi önceden tespit edecek bir sistemin olduğu olmadığı sorusu geliyor.

ATV Haber’in yapmış olduğu haberine göre, sistem hakkında bilgi veren deprem uzmanı Doç. Dr. Süleyman Tunç, “Bu sistem Kahramanmaraş’ta kurulmuş olsaydı, görüyorsunuz daha deprem dalgaları gelir gelmez yıkıcı bir deprem olduğu bilgisini hızlı bir şekilde her yere ulaştırabiliyoruz.” ifadelerini kullandı. “Kaç saniye içerisinde ulaştırabiliyoruz?” sorusu üzerine Tunç, “Bu Kahramanmaraş için 12 saniyeydi, Hatay için de 28,5 saniye gibi bir süreydi.” cevabını verdi.

MAKSİMUM 35-40 SANİYE İÇİNDE ALARM VERİYOR

Yürütülen çalışmaya ilişkin depremin uzaklığına bağlı olarak minimum 3, maksimum 35-40 saniye içinde sistemin haber verdiği ifade edilmekte.

DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİNİN AMACI

Tunç, yaptığı açıklamasında, erken uyarı sistemine ilişkin, “Bu uyarının amaçlarından bir tanesi, deprem dalgasından önce onları uyandırıp bir telefonlarını, bir sularını yanlarına alıp yataklarının yanında tüm aile bireyleriyle birlikte bir arada olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. İkincil afetlerin önüne geçmek istiyoruz. Bunlar, yangın, gaz patlamaları, elektrikten kaynaklanan yangınlar olabilir. Biz bunlara sinyali gönderiyoruz. Bu bir anahtar gibi düşünün. Siz buna siren bağlarsanız hani evde herhangi bir tuşa nasıl basıyorsunuz da sireni çaldırabiliyorsunuz, biz bunu uzaktan sireni çaldırabiliyoruz, asansörü kata getirebiliyoruz, gazları kesilecek sistem varsa onu buna bağlayabiliyorlar ve yüksek binalarda ya da AVM’lerde yürüyen merdivenleri çıkışa yönlendirme anlamında çalışmayı çevirebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

SİSTEM ŞU ANDA MARMARA BÖLGESİYLE SINIRLI

Erken uyarı sisteminin şu an için Marmara bölgesinde geçerli olduğunu ifade eden Tunç “Marmara bölgesinde şu anda Yalova’da, Adalar’da, Yeşilköy’de ve Silivri’de. Henüz 4 istasyon olarak faaliyete geçirdik. Tabii bizim bu 4 istasyon dediğimiz normal birer cihazdan oluşmuyor, her biri 4’er tane. Sürekli olarak verinin nereden geldiğini analiz edip bunun bir deprem olup olmadığına karar veriliyor.” açıklamasında bulundu.

22 Şub 2023 - 12:38 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler