2003 yılında ise SARS'a tutulan 23 kişiyi inceleyen araştırmacılar, hastalığın ardından 17 yıl geçmesine rağmen tekrar'dan SARS'a tutulmaktan koruyacak T hücrelerine sahip olduğunu keşfetti.
Kovid-19 ile SARS'ın arasında çok benzer olduğunu söyleyen araştırmacılar, Kovid-19'da benzer bir durum olabileceğini açıkladı
Dünyanın dört bir yanında görülen Kovid-19 pandemisi sebebiyle enfekte olanların sayısı 14 milyon, yaşamını yitirenlerin sayısı ise toplam 590 bini geçti. Salgın aniden ortaya çıktığı günden beri bağışıklık tartışmaları dünyanın gündeminde.
Bilim adamları, virüse karşı bağışıklık sağlanması için tüm hızla aşı çalışmaları devam ediyor, İsveç gibi kimi ülkeler zaman bağışıklığı stratejisi yürüyor. Virüse karşı sağlanabilecek en güçlü bağışıklık dünya yasakları olmadan normal hale dönmesi.
Bu kapsamda; Singapurlu araştırmacılar tarafından yapılan bağışıklık çalışması 2002 yılı ve 2004 yılında etkisine alan SARS Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu hastalığına bakıldı
2002 yılı Kasım’ayında Çin’de aniden ortaya çıkan ölümcül hastalık'dan sonra Tayvan, Singapur, Amerika ve Kanada gibi ülkelere hızlı şekilde yayılarak 800 insanınyaşamın yitirmesine sebep oldu.
20 yıl sonra dünyayı yeniden tehdit eden Kovid-19 küresel salgın ortaya çıktı
Bilim adamları, Kovid-19 ve SARS’a sebep olan koronavirüsün yüzde 85 oranda benzer olduğunu açıkladı. Kovid-19 SARS virüsün adı verildi; SARS’a sebep olan virüs SARS-Cov olarak adlandırılarken Kovid-19 bilimsel adı SARS Cov-2 olarak geçmekte.
Singapur'da Duke-NUS Tıp Okulu araştırmacıları, iki virüs arasında çok benzerlikten yola çıkıp, 2003 yılında hastalığı yenen 23 SARS hastasını inceledi. Kan örneklerini analiz yapan bilim adamları bütün hastalarda enfeksiyona karşı savaşan T hücrelerin varlığını keşfetti.
Araştırmacılar, söz konusu kişilerin T hücresi bağışıklıklığı sebebiyle 20 yıl boyunca SARS’a tekrar yakalanmaktan korunduğunu söyledi
Ciddi enfeksiyonlardan sonra uzun zamanlı koruma sağlayan bir tür beyaz kan hücresi olan T hücreleri antikor testleriyle tespit edilemiyor ve antikorlara göre çok daha uzun bir zaman bağışıklık sağlıyor.
Bu hücreler antikorlardan daha yavaş hareket ediyor ve etkisini göstermesi ise daha uzun sürmekte
Bulgular, Kovid-19 hastaların uzun zamanlı T hücre bağışıklığı geliştireceğini fikrini desteklemekte
Aşı çalışamaları için çok önemli bir adım. Çünkü bilim adamlarına aşının başka bir güçlendiriciye gerek kalmadan bir kişiyi ne kadar zaman koruyacağını anlamasına yardımcı olur.
Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.