Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde 2015 yılında doğum yaptıktan sonra yasal izni kullanan ve ardından da entegre tavuk eti tesisindeki görevine geri dönen kalite teknikeri Derya Bal, 150 kadın çalışanı bulunan firmaya kreş olması gerektiğine dair yazı yazdı. Ancak firma bu talebe yanıt vermeyince Derya Bal 6 yıldan bu yana çalıştığı işyerinden ayrılarak dava açtı. Sakarya 1. İş Mahkemesi tarafından görülen dava sonucunda işten kendi isteği ile ayrılan Bal’ın kıdem tazminatı almasına karar verildi. Derya Bal, mahkemenin verdiği karar doğrultusunda 29 bin TL kıdem tazminatı aldı.
Kreş bulunmaması haklı neden sayıldı
Derya Bal konuyla ilgili yaptığı açıklamada çalışan kadınların haklarını bilmeleri gerektiğini belirterek 150'den fazla kadın personelin bulunduğu bir firmada kalite teknikeri olarak çalıştığını dile getirdi. 2015 yılında hala işe devam ederken doğum yaptığını ve doğum sonrasında firma yetkililerine kreş talebini dile getirdiğini belirten Bal, talebinin reddedildiğini ve kabul edilmediğini söyledi. Haklarını bildiğini ve 150'den fazla kadın çalıştıran her iş yerinin kadın çalışanları için 0-6 yaşlarındaki çocukların bakımı doğrultusunda kreş talebinin yerine getirmesi gerektiğini belirten Derya Bal, bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda işten ayrılmanın haklı fesih sebebi olduğunu ifade etti. Çalıştığı yere bunu hatırlatmasına rağmen talebine yanıt alamayınca dava açtığını söyleyen Derya Bal, davayı kazandığını ve kıdem tazminatı aldığını dile getirdi.
Kadınlar hakkını arasın
İş mahkemesine açtığı dava sonucunda mahkemenin kendi lehine sonuçlandığını belirten Bal, mahkemenin ayrımcılık tazminatının reddetmesine rağmen kıdem tazminatına karar verdiğini ifade etti. Bunun haklı fesih nedeni sayılmasından dolayı bütün haklarını alabileceğini mahkeme kararı ile öğrendiğini belirten Bal, bütün kadınların hakkını araması için mahkemeden çıkan kararı duyurmak istediğini bundan sonra kadınların çalışırken çocuğuna kim bakacak gibi tereddütlere düşmesi gerekmeyeceğini ifade etti.