Yalova'da üretilen kivinin hasadı başlamadan satışı yapıldı

Ülkemizin en güzide şehirlerinden biri olan Yalova'da yapılan kivi üretimi bu yıl üreticilerin yüzünü güldür. Kivinin daha hasadı yapılmadan yüzde 80’i alıcı buldu.

Yalova'da bu sene kivi üretimi vatandaşların yüzünü güldürdü. daha hasat bile başlamadan kivilerin yüzde 80’i kilogramı 4,20 - 4,50 TL arasında satıldı. Bu yıl 35 bin ton rekolte beklediklerini söyleyen Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, satıcının hem de alıcının bu sayede memnun kaldığını dile getirdi.

Ayın 25'inde hasat başlayacak

Şu anda bölgede kivi hasadının daha başlamadığını söyleyen Tunalı, ekim ayının 25'inden itibaren üreticilerin hasat için çalışmalara başlayacaklarını dile getirdi. Yalova'da bu yıl 35 bin ton rekolte beklediklerini söyleyen Tunalı, Türkiye genelinde ise kivi de 60 bin ton rekolte olmasını umduklarını ifade etti. Tunalı açıklamasının devamında, Türkiye'de üretilen kivinin yüzde 55-60’ını Yalova’nın tek başına ürettiğini belirterek, zaman zaman da Türkiye'de ihtiyacı karşılamak için İran'dan kivi satın alındığını ifade etti. Türkiye'de kivi tüketiminin 100 bin ton civarında olduğunu söyleyen Tunalı, Yalova'da üretim yapan kişi sayısının ise şu anda 750 olduğunu dile getirdi.

Üreticiden çıkış fiyatı 4 buçuk lirayı buluyor

Şu anda üretilen ürünün neredeyse yüzde 80’inin satıldığını söyleyen Tunalı, üreticiden çıkış fiyatının kilogram başına 4,20 TL ile 4,50 TL arasında olduğunu kaydetti. Ürünün kalitesine göre fiyatının değiştiğini vurgulayan Tunalı, çok kaliteli ürünlerin 4,50 TL’ye kadar alıcı bulduğunu bu fiyatların da tüketicileri memnun bıraktığını dile getirdi.

Hasat olmadan avanslar alındı

Bazı üreticilerin ürünlerini satmayarak depoya kaldırmak istediklerini söyleyen Tunalı, tüccarların ise hasat olmadan ürünleri satın aldığını hatta kontratları yaparak çiftçilerin paralarını ödediklerini dile getirdi. Kivi satışının bir iki ay önceden yapıldığını belirten Tunalı, hasat zamanı geldikten sonra üreticilerin ürünü toplayarak teslim ettiklerini ifade etti.

19 Eki 2019 - 14:39 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler