Basına sızan DSÖ’nün corona raporlarına göre gerçekler bambaşka

Yeni tip koronavirüs salgınının küresel bir salgın haline dönüşmesinde baş suçlu ilan edilen DSÖ ve Çin hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. Belki de binlerce insanın süreç geciktiğinden dolayı öldüğü iddia ediliyor.

Basına sızan DSÖ’nün corona raporlarına göre gerçekler bambaşka
Haber albümü için resme tıklayın

Yeni tip koronavirüs salgınında gerekli tedbirleri almadıkları için eleştirilerin odağında olan Dünya Sağlık Örgütü ve Çin ile ilgili ortaya çıkan yeni iddialar şok etti. Basına sızan DSÖ raporları incelendiği zaman Dünya Sağlık Örgütü, Çin’den bilgileri çok geç aldığı için binlerce insan hayatından oldu.

Söylenenlerin Tam Tersi Yaşandı

Yeni tip koronavirüsün enfekte olduğu kişi sayısı dünya genelinde 6 milyonu geçti. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 400 bine yaklaştı. Salgının dünyada ilk görüldüğü ülke olan Çin ile ilgili ortaya atılan iddiaların ise ardı arkası kesilmek bilmiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Çin ile ilgili basına sızan raporlarını haber yapan Associated Press, DSÖ ile Pekin yönetimi arasında yaşananları deşifre etti. DSÖ, salgının dünya gündeminde yer almaya başladığı Ocak ayında Çin ile koordineli hareket ettiğini iddia etse de yapılan resmi açıklamaların perde arkasında tam tersinin yaşandığı gözler önüne serildi.

Süreç 2 Hafta Gecikti

Yeni tip koronavirüsle ilgili 3 ayrı laboratuarda inceleme yapan Çinli uzmanların, ilk bulguları elde etmesine rağmen bunu DSÖ ile paylaşmadığı ve süreci yaklaşık 2 hafta geciktirdiği iddia ediliyor. Söz konusu raporlarda DSÖ’de görev yapan Maria van Kerkhove’nin buna istinaden, ‘Elimizde yeterli bilgi olmadan ilerliyoruz. Bu uygun bir plan yapılması için yeterli değil.” sözlerine yer verdiği belirtiliyor.  

Binlerce İnsan Kurtarılamadı

Raporlarda yer alan bilgilerde DSÖ’nün Çin’deki yetkililerinden Dr. Gauden Galea’nın, Pekin yönetiminden sağlıklı veri elde edemediklerinden yakındığı ve devlet televizyonunda yayınlanmadan 15 dakika evvel kendileriyle veri paylaşıldığını söylediği iddia ediliyor. DSÖ, ortaya atılan bu iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Yaşanan son gelişmeler hakkında görüşlerini belirten Washington Ünivesitesi’nden Prof. Dr. Ali Mokdad, “Şu çok açık ki o dönem daha hızlı hareket edilseydi daha çok insan kurtarılabilirdi. Belki de binlerce insan.” dedi.   

Çin Stok Yaptı

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Pekin yönetiminin virüsün ilk görülmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü’nü tehdit ettiğini iddia ediyor. Çin, DSÖ’nün küresel çapta acil durum ilan etmesini engellemek için Dünya Sağlık Örgütü’nü virüsle ile ilgili işbirliğini bırakmakla tehdit etti. Dergideki habere göre Ocak ayında gerçekleşen bu pazarlığın ardından Çin, ABD ve diğer birçok ülkeden koruyucu kıyafet ile tıbbi ekipman stok etti.

04 Haz 2020 - 02:58 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler