Alzheimer modern çağın en önemli hastalıklarından biri olurken sinsice ilerleyip gelecek yıllarda ortaya çıkabiliyor. Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, Türkiye'de son 5 yıl içerisinde 65 yaş üstü nüfusun hızla arttığını ve buna bağlı olarak Alzheimer hastalığının daha fazla görülmeye başladığını söyledi. Bu rahatsızlığın pençesine düşen insanlarda erken tanının çok önemli olduğuna dikkat çeken Hanağası, son yıllarda bu konuda önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti. Risk altında olanların artık daha kolay tespit edildiğini belirten Hanağası, ayrıca Alzheimer hastalığının belirtileri ile ilgili de bilgi verdi.
Koku alma bozukluğu habercisi olabilir
Prof. Dr. Hanağası, yapılan bazı araştırmaların sonucunda erken evredeki Alzheimer’lı hastalarda özellikle kokuların tanınması konusunda bir problem olduğunu belirterek hastalıkta bu ortaya çıkmadan bile komutanıma kabiliyetlerine bozulma yaşandığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırmanın sonucuna göre insan hafızasındaki en güçlü öğelerden biri koku alma duygusu. İnsanın hayatını sürdürebilmesi için beyin aldığı kokuları unutmuyor ve koku hafızası görsel hafızadan daha kuvvetli oluyor. İnsanlar böyle durumlarda çocukluğundaki ve gençliğindeki güzel anıları kokularla özdeşleştirebiliyor.
Erken teşhis çok önemli
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Hanağası, Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekerken, dernek olarak Unutma Seni-Yaşanmışlığın Kokusu Projesi’nde bu duruma vurgu yapacaklarını söyledi. Proje ile birlikte eski ile yeni arasında bir bağ kuracaklarını belirten Hanağası, hastalıkla ilgili farkındalığın artması açısından projenin oldukça önemli olduğunu dile getirdi.