Yüksek ateş kaç derecedir? Yüksek ateşin tedavisi nedir?

Vücudumuzun ısısının yükselmesiyle oluşan yüksek ateş, enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sisteminin en güçlü silahlarındandır. Vücut ısısı yükseldiği zaman bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla daha rahat baş eder. Vücut ısısının yükselmesindeki en önemli nedenler bakteriyel ve viral enfeksiyonlardır. Peki yüksek ateş kaç derecedir? Yüksek ateşin tedavisi nedir? Bu soruların cevapları haberimizin detayında...

Yüksek ateş kaç derecedir? Yüksek ateşin tedavisi nedir?
Haber albümü için resme tıklayın

Vücudumuzda ateş yükseldiği zaman bağışıklık sistemimiz, küçük ya da ciddi enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı mücadele veriyordur. Bağışıklık sistemimizin bu mücadeleyi verdiği esnada görülen bu reaksiyon normal ve sağlıklıdır. Çünkü bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşmasında önemli bir yardımcıdır. Yüksek ateşi bir rahatsızlık olarak değil, bir semptom olarak değerlendirmek gerekir. İnsanların genelinde vücudun ortalama sıcaklığı 37 derecedir. Çocuklarda ise vücudun ortalama ısısı, yetişkinlere göre biraz daha yüksektir.  

Yüksek Ateşin Nedenleri

Yüksek ateşin bilinen belli başlı nedenleri;

Virüsler, güneş çarpması, bakteriyel enfeksiyonlar, kanser, romatoid artrit vb. bazı iltihaplanmalar, antibiyotikler veya bazı ilaç türleri, lupus, inflamatuar bağırsak rahatsızlığı, difteri, tetanos gibi bazı aşı türleri, uyuşturucu kullanımı, kan pıhtısı, çocukların diş çıkarması, gıda zehirlenmesi vb. nedenlerdir.

Yüksek Ateş Kaç Derecedir

Yetişkinlerde rektal veya kulaktan ölçüm yapıldığı zaman 38 ve üstü, ağızdan ölçüm yapıldığı zaman 37,8 ve üstü, koltuk altından ölçüm yapıldığı zaman 37,2 ve üstü yüksek ateş olarak değerlendirilir.

Çocuklarda ise rektal veya kulaktan ölçüm yapıldığı zaman 38,1 ve üstü, ağızdan ölçüm yapıldığı zaman 37,6 ve üstü, koltuk altından ölçüm yapıldığı zaman 37,4 ve üstü yüksek ateş olarak değerlendirilir.

Yüksek Ateş Nasıl Tedavi Edilir

Vücudun ısısı hafif yükseldiği zaman doktorlar ilaç tedavisini pek tavsiye etmezler. Ateşin hafif yükselmesi mikropları öldürdüğünden dolayı hastalığın iyileşmesine yardımcı olur. Vücudun ateşi hafif veya orta şiddette yükseldiği zaman doktorun tavsiye ettiği reçetesiz satılan ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar kullanılırken kullanma talimatına ve doktorun tavsiyelerine kesinlikle uyulmalıdır. doz aşımı kesinlikle yapılmamalı ve uzun süre kullanılmamalıdır. Çünkü bu tür durumlar karaciğer ve böbrekte hasara neden olabilir. Hayati risk dahi görülebilir. Çocuklar ateşlendiği zaman aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır.

Reçeteli İlaç Hangi Durumlarda Kullanılır

Vücudun ateşi bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı yükselmişse doktorunuz tarafından reçete edilen antibiyotiği kullanmanız faydalı olabilir. Doktorlar, virüslere bağlı ateş yükselmesine ilaç reçete etmezler. Çünkü bu virüsleri yok edebilecek bir ilaç yoktur. Virüslere bağlı ateş yükselmelerinde doktorlar, semptomları azaltmak için ilaç reçete ettikten sonra hastaya bol sıvı tüketmesini ve dinlenmesini tavsiye eder.

Çocuklarda Ateş Nasıl Tedavi Edilir

28 günlükten küçük bebeklerde ateş yükseldiği zaman doktor, hastaneye yatırarak ve tahliller yaparak bebeğin tedavisini yapabilir. Çünkü bu kadar küçük bebeklerde ateşin ciddi bir enfeksiyondan dolayı yükselmiş olma ihtimali vardır. Bu kadar ciddi bir enfeksiyonda da damar yoluyla ilaç verilebilir. Bebeklerin ateşi yükseldiği zaman mutlaka hastaneye götürülmelidir.

Ateş Evde Tedavi Edilir mi

Ateş yükselmesi vücutta sıvı kaybına ve dehidrasyona neden olduğundan dolayı suyu, meyve suyunu ve çorbayı bol tüketmek gerekir.1 yaşından küçük bebeklerde ateş yükseldiği zaman dehidrasyon görülürse elektrolit ve sudan oluşan solüsyonlar kullanmak gerekebilir. Yoğun fiziksel aktivite ateşi daha da yükseltebileceğinden dolayı bu süreci istirahat ile geçirmeye dikkat etmelidir. Ayrıca hastanın serin tutulması, kalın kıyafet giyilmemesi, tek yorgan ya da battaniye ile yatılması ve oda sıcaklığının çok yüksek olmaması da evde tedavide etkin yöntemlerdir.  

19 May 2020 - 13:59 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler