CHP’nin Meclis Başkanı adayı kim oldu? Meclis Başkanlığı seçimi ne zaman?

7 Temmuz Salı günü yapılacak olan TBMM Başkanı seçimine sayılı günler kalırken CHP, Meclis Başkanı adayını açıkladı.

CHP’nin Meclis Başkanı adayı kim oldu? Meclis Başkanlığı seçimi ne zaman?
Haber albümü için resme tıklayın

7 Temmuz Salı günü yapılacak olan TBMM Başkanı seçimine sayılı günler kalırken CHP, Meclis Başkanı adayını açıkladı. CHP’nin Meclis Başkanı adayının Ankara Milletvekili Haluk Koç olduğu öğrenildi. AK Parti ise Meclis Başkanı adayı olarak tekrar Mustafa Şentop’u göstermişti.

Seçim Nasıl Yapılacak?

Anayasa hükümlerine göre, TBMM Başkanlığı için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk yapılan seçimde seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam eder. 7 Temmuz 2020 Salı günü gerçekleştirilecek olan TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamaması halinde bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama gerçekleştirilecek. Dördüncü oylamada en fazla oyu alan aday Başkan seçilmiş olacak.

TBMM'nin 30. Başkanı Seçilecek

Şimdiye kadar TBMM Başkanlık görevini 29 Milletvekili üstlendi. Bu seçimde Mustafa Şentop'un dışında diğer adaylardan birinin seçilmesi halinde bu kişi TBMM'nin 30. Başkanı olacak. TBMM'nin ilk Başkanı ve Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana en uzun Başkanlık görevini Mustafa Abdülhalik Renda üstlendi. 1935 yılında TBMM Başkanı seçilen Renda, kesintisiz olarak yeniden seçilerek 11 yıl bu görevi üstlendi. TBMM Başkanı olarak en kısa görev yapan isim ise 2 hafta 1 aylık göreviyle İsmet Sezgin oldu.

CHP'nin Meclis Başkanı Adayı Haluk Koç Kimdir?

CHP'nin TBMM Başkan adayı olan Haluk Koç, 1954 yılında İstanbul'da doğdu. Tıp Doktoru ve Öğretim Üyesi olan Koç, 1973 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitiren Haluk Koç, Ankara Üniveersitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ile Hematoloji Bilim Dalı'nda İç Hastalıkları Umzanlığı ve Hematoloji Yan Dal Uzmanlığı'nı tamamladı. 1990 yılında Doçent olan Koç, 1996 yılında Profesör oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hematoloji Bilim Dalı Başkanı görevlerini üstlendi. Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreterliği ile Kemik İliği Transplantasyonu Alt Grup Başkanlığı görevini üstlendi. Aynı zamanda Avrupa Kan ve Kemik İliği Transplantasyonu Kongre Başkanlığı yaptı.

01 Tem 2020 - 14:30 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler