Gelişen teknoloji yaşamlarımızı nasıl etkiledi

Her geçen gün gelişen teknoloji, farkında olsak da olmasak da yaşamlarımızda köklü değişiklikler yaptı. Örneğin bilgiye çok hızlı bir şekilde erişebilir olduk. İnsanlarla saniyeler içerisinde görüntülü iletişim kurabilir hale geldik. Teknolojinin avantajlarının yanı sıra dezavantajları olduğunu unutmamalı ve bilinçli yaşama gayreti içerisinde olmalıyız.

2000’li yılların başlarından itibaren enformasyon çağı zirveye doğru hızlı adımlarla ilerlemeye başladı. Günlük yaşam eskiye kıyasla daha hızlı akıp giderken, insanlar aynı hızla bilgiye ulaşabilir hale geldiler. Öyle ki koskoca kütüphaneler el kadar cep telefonlarının içerisine sığdı. İnsanların, bilgiye anlık erişebildiği teknoloji çağında en fazla sorgulanan konuların başında ezbere dayalı eğitim sistemi yer aldı. Örneğin tarih, coğrafya, türkçe derslerinde ezberlenen bilgilere anlık erişebilme imkanı varken, bu bilgileri ezberleyerek boşa vakit kaybetmenin ne anlamı olduğu sorgulanır oldu.

Teknoloji Çağı Suistimal Ediliyor

Teknoloji çağı birçok fırsatı insanların ayağına getirse de bu fırsatı suistimal ederek insanları istedikleri gibi manipüle etmek isteyen çevreler, taraflı bilgileri insanların beyinlerine empoze etmeye çalışarak teknolojinin gücünü kendi lehlerinde kullanma gayreti içerisinde oldular. Bunda da ciddi bir başarı elde ettiklerinden dolayı teknoloji çağı, bir anda bilgi çarpıtma çağına dönüştü. Bu da özellikle sorgulayan beyinlerin işini zorlaştırdı. Çünkü bilinçli insanlar, beyinlerinin yanlış ya da taraflı bilgiyle zehirlenmesinin önüne geçebilmek için önlerine sunulan bilginin doğruluğunu sorgulamaya başladılar. Dünyayı bir virüs gibi saran bu çevrelerin önüne geçmek neredeyse imkansız hale geldiğinden bu çevrelere karşı çok dikkatli olmak gerekiyor.

Bu Zehirden Nasıl Korunuruz

Beynimizin yanlış ya da taraflı bilgilerle zehirlenmemesi için bilgiye güvenilir kaynaklardan ulaşmak çok önemlidir. Ancak bu tür kaynakları belirlemek günümüzde dünyanın en zor işlerinden biri haline geldi. Bu zor işin üstesinden gelebilmek için sürekli bir çaba içerisinde olunmalı ve yanlış bilginin beyine sızmaması için gayret edilmeldir. Unutulmamalıdır ki beyin bir kez zehirlendiğinde o zehrin beyinden atılması imkansız hale gelir. Bu nedenle doğru ya da yanlış bilgi nasıl saniyeler içerisinde önümüze geliyorsa, bizler de saniyeler içerisinde hızlı düşünerek doğru bilgiyi ayırt etme yeteneğimizi geliştirmeliyiz.

Sonuç

Teknoloji, zamanı verimli ve etkili kullanma hususunda işimizi bir hayli kolaylaştırsa da teknolojinin bizleri hangi noktaya sürüklediği hususunda bilinçli olmalıyız. İnsanlık, teknolojiyi kendi lehinde kullandığı sürece beynini teknolojinin esiri etmeden, yalnızlaşmadan ve empati yeteneğini kaybetmeden, inanç-bilinç-eylem-sonuç odaklı hareket ederek gelişimlerine büyük katkı sağlayabilirler.   

19 Nis 2020 - 13:15 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler