Otizm engel değil farklılıktır! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.

Otizm engel değil farklılıktır! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
Haber albümü için resme tıklayın

2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü sebebiyle çok sayıda medya kuruluşu ve Sivil toplum örgütü tüm dünya genelinde otizmle ilgili farkındalık mesajları yayınlıyor. Peki, otizm nedir? Otizm belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Otizm Engel Değil Farklılıktır

Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan tarihi Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiş ve her 2 Nisan’da otizme farkındalığın arttırılması için pek çok etkinlik düzenlenmeye başlanmıştır. Dünya genelinde olduğu gibi bugün ülkemizde de 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü çeşitli dernekler ve kuruluşların destekleriyle idrak ediliyor. Günümüzde sıklıkla rastlanan nörolojik bozukluk olan otizm bir engel değil farklılıktır.

Otizm Nedir?

Otizm spektrum bozukluğu doğuştan gelen veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkabilen, diğerleriyle iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyen karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak ifade edilmektedir.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Bir engel değil farklılık olan otizm spektrum bozukluğu belirtileri en erken 8 aylıkken belirti vermektedir. 18 aylıkken yapılan test taramaları le sonuç alınmaktadır. Ancak güvenilir bir tanı için 3 yaşı n bitirilmesi gerekmektedir. Normal gelişim açısından en önemli olan şeyler, göz teması, seslenildiğinde dönüp bakması ve işaret etmesidir. Zaman zaman belirtileri otizmle karıştırılan hastalıklar olabilir. Özellikle de dil sorunlarının bazı formları otizmle örtüşmektedir. Otizmin belirtileri arasında, göz kontağı kuramama, eğlence, ilgi veya başarıyı paylaşmaya karşı ilgisizlik, yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama, konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme (Otistiklerin yüzde 40’ı asla konuşmaz), sohbet etmeye başlamada zorlanma, kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma, rutine sıkı bir bağlılık ve aynı şeyleri yapmakta ısrarcılık, duygusal az veya çok uyarılma, dinleyicilerinin bakış açısını anlamada zorlanma.

Otizm Tedavisi Var Mı?

Şu anda otizm spektrum bozukluğu için tek bir standart tedavi yoktur. Fakat tedavisi olmasa da semptomları en aza indirme ve yetenekleri en üst düzeye çıkarmanın birçok yolu bulunmaktadır. Otizmli kişiler uygun tedavi ve müdahaleler sayesinde tüm yetenek ve becerilerini kullanma şansına sahip olabilirler.

02 Nis 2020 - 16:03 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Canlı Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Canlı Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Canlı Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Canlı Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kanal İstanbul anket Yapılmalı Mı ? Yapılmamalı mı ?
Tüm anketler